Ambitie voor en nadelen - foto Danny Moore via pixabay

Ambitie

AMBITIE

Wat wordt bedoeld met ambitie?

Ambitie is de drive die mensen hebben om iets te presteren. Om iets neer te zetten. Je hebt de ambitie om verder te komen, om iets te bereiken, bijvoorbeeld van medewerker, naar teamleider naar manager van de afdeling. Ambitie heeft te maken met willen groeien, met verder willen komen in het leven, in je werk.

Ambitie heeft herkenbaar gedrag

Mensen met ambitie herken je aan:
  1. Doelgerichtheid. Ambitieuze mensen stellen zichzelf een doel. Ze leggen de lat hoog. Een doel is niet zomaar een doel, ze moeten er wel wat voor doen. Ze werken hard en zijn gemotiveerd dit te bereiken. 
  2. Harde werkers. Ze kunnen niet stilzitten. Ze blijven zich ontwikkelen, zijn gedreven, willen leren en meer verdienen.
  3. Geen status quo. Ze zijn vernieuwend. Dingen mogen niet bij het oude blijven.  Ze zijn goed in het vinden van andere mogelijkheden, naar het gat in de markt en productvernieuwing. 


Voordelen ambitie
  1. Het beste uit jezelf willen halen
  2. Het helpt met focussen. Mensen met ambitie laten zich niet afleiden door randzaken
  3. Het zorgt voor kracht en energie. Motivatie om dat te bereiken wat je je voor ogen hebt gesteld.  

Nadelen ambitie
  1. Het levert meer stress. 
  2. Extreme toewijding aan eigen ambities kan vervreemdend en isolerend werken. Bijvoorbeeld als je over lijken gaat om die promotie te behalen. Of als je nergens anders meer aan kunt denken. 
  3. Ambities kunnen bedreigend overkomen. Mensen werken over het algemeen liever aan een gemeenschappelijk doel, dan dat ze competitief bezig moeten zijn.
  4. Ambities verwezenlijken geeft niet per se de hoogste voldoening. De weg ernaar toe geeft vaak meer voldoening. Dat papiertje of die promotie is misschien even de kers op de taart, maar daarna ga je over tot de orde van de dag en ontstaat er weer een nieuwe ambitie.