Structuur

STRUCTUUR

 

Structuur is de wijze waarop iets opgebouwd of samengesteld is. Het gaat om hoe bepaalde elementen met elkaar verbonden zijn. In feite heeft alles wel een bepaalde structuur. Zo heeft een tekst een bepaalde opbouw. Denk aan een kop, een middenstuk en een staart. Of  denk aan de hiërarchische structuur in een bedrijf aan de hand van een organogram. Je weet gelijk wie elkaars collega is of wie de manager is. Er is sprake van een bepaalde samenhang, van zaken die op een bepaalde manier een volgorde hebben. Dat geeft een bepaalde voorspelbaarheid en daarmee ook rust. 

 

 

STRUCTUUR IN HET WERK

 

Met gestructureerd werken zorg je ervoor dat je een bepaalde kapstok hebt. Een logische opbouw. Je stelt bijvoorbeeld een doel dat je wilt bereiken en je kijkt welke stappen je moet nemen omdat doel te bereiken. Je maakt een plan. Wat moet je er allemaal voor doen? (En voor laten). Hoeveel tijd gaat het kosten? De belangrijkste zaken doe je eerst. Grote taken hak je in tussenstapjes en plan in je agenda. Zo bereik je stukje bij beetje je doel in een bepaalde, logische volgorde.

 

 

HOUVAST

 

Het hebben van een structuur geeft houvast. Zo is ook je dagindeling in een bepaalde structuur te gieten, met een duidelijk begin en eind. Je ontbijt, luncht en dineert op een aantal vaste tijdstippen per dag. Je hebt ook een aantal vaste momenten voor koffie/thee. Daartussendoor plan je je werk. Na het diner begint de avond. Meestal kent die ook een vast ritueel. Zo wordt je dag voorspelbaar en dat geeft rust en zekerheid.

 

 

VOORDELEN STRUCTUUR

 

Naast dat een structuur houvast biedt, op welk gebied dan ook, het geeft ook meer focus. Je concentreert je eerst op een bepaald stuk van de dag, op een bepaalde taak, op het antwoorden van een bepaalde vraag. Daarna ga je verder naar iets anders. Je zorgt voor meer aandacht voor één bepaald ding. Een voordeel daar weer van is dat je dan vanzelf ook efficiënter wordt en productiever.  

 

 

Lukt het bij jou misschien toch nog niet helemaal om een handige structuur aan te brengen in je dag, of in je werk? Wil je dat we een keer meekijken? Of ben je benieuwd naar onze cursussen?

 

Bel of mail voor meer info:

siok@tijdenresultaat.nl

06-1946 4430