"Waarom zou ik in actie komen?"

Laatst las ik een blog met tips om je productiviteit om zeep te helpen

In het kort kwam het neer op werken zonder focus en met maximale afleiding. Maar ook een verkeerde focus is niet handig.

Als voorbeeld het verhaal van een oude buurvrouw van me. Na de dood van haar man vond ze het zwaar om voor zichzelf een avondmaaltijd klaar te maken. Ik vertelde haar dat de groenteman in de stad heerlijke kant en klaar maaltijden verkoopt. Dat leek haar wel wat, maar toch kocht ze ze niet. Waarom? Omdat ze opzag tegen de (fiets-) tocht er naar toe.

Hoe maak je focus, en waar focus je op?

Productiviteit is niet hetzelfde als dingen doen of taken afwerken. Productiviteit wil zeggen dat je op weg bent om resultaten te boeken, om doelen te halen. De buurvrouw waar ik in de inleiding over vertelde had haar focus op het proces dat haar tegenstond. Als ze kon bedenken hoezeer ze zou genieten van een lekker maaltijd, dan was het fietstochtje naar de groenteman geen obstakel.

In ons dagelijkse werk, in onze hobby’s, in onze ontwikkeling kennen we allemaal wel doelen die we graag willen bereiken. En toch blijkt het nog regelmatig moeilijk te zijn om in actie te komen. Wat maakt nu dat een doel ook werkt als motivator?

Wat maakt dat we voor een doel in actie gaan komen?

Het doel moet aantrekkelijk zijn, maar ook haalbaar. En dat niet alleen, je moet er zelf in geloven dat je het doel ooit gaat halen. Ik ken veel mensen die dromen over allerlei resultaten. Wanneer ik ze erover hoor praten dan begint het vaak met: Als ik …

Een doel is een droom met een deadline. Met een tijdspad en met tussenstappen.

Als je een “deadline-hugger” bent dan zijn tussenstappen ideaal. Je hebt iedere keer opnieuw een deadline waar je aan moet voldoen en iedere keer krijg je de adrenalinestoot die je blijkbaar nodig hebt om in actie te komen.

Tussenstappen zijn ook ideaal om vaak resultaten te kunnen vieren. Behaalde resultaten en “op weg zijn” motiveren. Hou ze niet voor jezelf maar deel je doel en vooral ook, deel je successen.

Zoek een sparring partner om je successen te kunnen vieren. Maar ook om je op pad te houden, om je gaan de te houden. Kies daarvoor iemand uit die eerlijk en hartelijk jou feedback geeft op dat wat je moeilijk vindt: in actie komen, doen wat er nodig is om je doelen te bereiken.

Focus op het resultaat en niet op het proces. Ik wil graag beter leren fotograferen en heb me opgegeven voor een cursus. Daarvoor moet ik een uur voor zonsopgang aanwezig zijn op een bepaalde locatie in het land. Als ik bedenk hoe vroeg de wekker zal gaan zinkt de moed me in de schoenen. Maar als ik denk aan hoe mooi het licht zal zijn zo vroeg in de ochtend en aan de fantastische foto’s waarmee ik terug zal komen, dan zet ik met gemak mijn wekker.

Blijft het moeilijk voor je om in actie te komen?

Maak een themadag, zet de knop om en doe. En zorg dat je na afloop iets hebt om jezelf te belonen. Al was het alleen maar het heerlijke gevoel dat je dichter bij je doel bent gekomen.

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen