FOMO

FOMO

FOMO staat voor Fear of Missing Out. De angst om iets te missen. Met de komst van social media zijn we steeds op zoek naar het laatste nieuwtje, we checken honderd keer onze telefoon.

NIEUWSGIERIG


Natuurlijk waren we vroeger ook nieuwsgierig. Hoe leuk was het feestje waar jij niet naar toe kon? Hoe was het etentje, wie waren erbij?

Nu heb je al die informatie binnen handbereik. Een paar minuten op Facebook swipen, en de mooiste foto’s van lachende feestgangers komen in beeld. Dan was jouw avond een stuk minder vermakelijk.

HOE ONTSTAAT FOMO?

Volgens Thibaud Dumas ontstaat de angst om iets te missen door de spanning tussen twee verschijnselen:

Enerzijds de toenemende stijging van informatie

Door internet, en met name social media, kunnen we dag en nacht met elkaar communiceren. Wanneer je maar wilt kun je dingen posten, posts liken, deelnemen aan discussies op fora, etc.

Anderzijds: Er gaan maar 24 uur in een dag. Je kunt niet constant alles volgen. Je zal dus dingen missen. En de tijd die je hebt wil je natuurlijk het liefst besteden aan al die zaken die je steeds voorbij ziet komen. De feestjes, de vakanties, de leuke stukjes informatie. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat je een achterstand oploopt. Iedereen is al in dat nieuwe restaurant geweest, behalve jij.

SOCIALE VERGELIJKING

Door sociale vergelijking met anderen wil je voortdurend weten wat anderen beleven, en vooral jouw ervaringen hieraan afmeten. Omdat altijd de mooiste, meest fantastische momenten gedeeld worden, krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je spiegelt je dan aan de mooiste momentopnames van een ander. En dat in een tijdsgeest waarin alles geweldig moet zijn. Iedere gebeurtenis ultiem. Ieder foto Instagram waardig. Dat geeft al snel het idee dat je een hoop in te halen hebt.

Daarbij is de informatie ook veel persoonlijker van aard. Je ziet wat je collega eet als ontbijt: een gezond schaaltje biologische soja yoghurt met zelfgemaakte granola, terwijl jij genoegen neemt met een simpele boterham met pindakaas en een kop koffie? Hm.

GEVOLGEN

FOMO heeft gevolgen op onze psychische gezondheid. Je krijgt het gevoel dat het leven van een ander veel leuker is omdat die ander alleen maar gelukkige hoogtepunten deelt. Samen met heel veel anderen die alleen maar uitbundige happy-happy-joy-joy foto’s posten, en dat jij daar geen deel van uitmaakt. Dat zorgt voor gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en depressiviteit.

Hoe meer je probeert te volgen, hoe meer je je realiseert dat je dingen mist. En zo blijft de vicieuze cirkel in stand.