Spiegelneuronen

Spiegelneuronen

Spiegelneuronen, wat zijn dat?

'Spiegelneuronen' werden ongeveer 15 jaar geleden toevallig ontdekt door de onderzoekers Giacomo Rizzolatti en Vittorio Gallese aan de universiteit van Parma in Italië.Ze bestudeerden eigenlijk de hersenen van apen. Ze wilden meer te weten te komen over hoe apen een beweging in hun brein voorbereiden.Het bleek dat sommige individuele neuronen in het brein actief werden bij specifieke bewegingen. Zo vonden ze neuronen die actief waren wanneer de apen naar een pinda grepen. En weer andere neuronen vuurden wanneer de apen een pinda in hun mond stopten.

Per ongeluk ontdekten ze toen iets bijzonders

Er was bijna geen onderscheid te maken tussen de hersenen van een aap die een pinda eet of een aap die slechts toekijkt terwijl de onderzoeker een pinda in zijn mond stopt.Dezelfde neuronen werden dus actief bij het uitvoeren van een handeling én bij het kijken naar die handeling.In hun hersenen aapten de apen de beweging van de onderzoeker na.

Rizzolatti en Gallese gaven deze ontdekking de naam spiegelneuronen

Spiegelneuronen hebben als bijzonderheid dat ze alleen actief worden wanneer een motorische handeling gericht op een specifiek doel uitgevoerd wordt. Dus niet wanneer een handeling geen specifiek doel heeft.Ze worden ook actief wanneer je een ander persoon de actie ziet of hoort uitvoeren; ze reageren dan alsof je de actie zelf doet.Het brein ziet een handeling en stelt zich het einde van de handeling voor, zelfs als deze wordt onderbroken.Het brein reageert met spiegelneuronen als je je simpelweg al een situatie voorstelt. Ze spelen een belangrijke rol bij het leren door imitatie, of door het bekijken van video's van te leren bewegingen, of door visualisatie.

Visualisatie

Visualisatie wordt met succes ook bij sporters ingezet.Een sporter die mentale visualisatie toepast, zet betere prestaties neer.Hoe duidelijker de visualisatie, hoe meer de activering van hersengebieden tijdens die visualisatie overeenkomt met de activering in een echte gedragssituatie. Hoe duidelijker de visualisatie, hoe beter de resultaten.

Visualisatie op het werk

Als je je voorstelt dat je concreet bezig bent je doel te bereiken, treden je spiegelneuronen in werking. Ze zorgen ervoor dat je brein meer doordrongen raakt van het succes in aanbouw.Het brein ziet niet echt meer het verschil tussen ingebeelde- en echte actie. Daarom kun je deze methode toepassen om je brein in de succesmodus te lokken.
Reactie plaatsen