Hoe voorkom je dat je teveel meeneemt op vakantie?

Hoe voorkom je dat je teveel meeneemt op vakantie?

Teveel meegenomen of te weinig gebruikt?

Bikini’s, make-up, ondergoed, jurkjes, handdoeken, boeken, schoenen en nog meer schoenen… Neem jij ook altijd veel te veel mee in je koffer op vakantie? En kom je aan het eind van je vakantie tot de ontdekking dat je maar de helft hebt gebruikt?

Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen (en ook mannen!) pakken veel te veel in. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig!
Het gezegde “Beter mee verlegen dan om verlegen”, is bij het inpakken voor de vakantie een slechte raadgever.

Het idee dat je iets “vergeten hebt” om mee te nemen en wat je toch blijkt nodig te hebben, schrikt af. Dus neem je voor de zekerheid maar alles mee dat misschien wel eens van pas kan komen.

Wat is wijsheid?

Hoe maak je nu een lijst waarvan je zeker weet dat er niet veel te veel op staat?

Allereerst schrijf je op wat je zeker nodig hebt. Zoals je toiletspullen, je reisdocumenten en specifieke (basis-)uitrusting voor als je een bepaalde sport of activiteit gaat doen.
Het lastigste is het gedeelte waar je gaat opschrijven welke kleding je gaat meenemen.

Hier zijn enkele tips:

  1. Kijk van tevoren naar de weersvoorspelling op je vakantie bestemming
    Wat kun je daar uit afleiden? Trui en regenkleding mee? Of is een kleine plu voldoende?
  2. Neem schoenen in een neutrale kleur mee
    Als je een neutrale kleur uitkiest dan kun je dezelfde schoen bij meerdere kledingstukken dragen. Met drie paar kom je een heel eind: dichte schoenen om te wandelen, schoentjes die zowel onder een broek als onder een jurk gedragen kunnen worden en teenslippers die ook als badslippers gebruikt kunnen worden.
  3. Lichte kledingstukken tonen sneller vies dan donkere kleuren
    Neem niet te veel lichte kleuren mee. Die moet je eerder wisselen of wassen. Donkere kleuren kun je langer dragen.
  4. Sneldrogende shirts
    Sneldrogende shirts (te koop in de buitensportzaken) kun je snel even in een handwasje doen en de volgende dag (soms dezelfde dag nog, weer dragen. Er zijn tegenwoordig hele leuke modellen en kleuren in de handel.
  5. Neem kledingstukken mee die voor meerdere doeleinden zijn te gebruiken
    Een groot T-shirt kan mee als nachthemd, maar op het strand is het handig om het over je bikini aan te trekken als je gaat lunchen. Een sjaal of ceintuur om je middel maakt het dan charmant.
  6. Check of er op je vakantiebestemming een wasmachine is die je kunt gebruiken
    Dat scheelt ook, als je af en toe je kleding kunt wassen. Let er dan wel op dat je kleding ook werkelijk in een machine gewassen kan worden.
  7. Accessoires
    Als je niet steeds in hetzelfde gezien wilt worden, zoek de afwisseling dan in accessoires, niet in extra kledingstukken.

Bedenk dat als je bezig bent te beslissen wat je gaat meenemen op vakantie dan doe je dat vanuit de situatie waarin je alle keus hebt: je hebt je hele garderobe ter beschikking.

Maar als je op vakantie bent en je moet beslissen wat je gaat aantrekken, dan kies je gewoon uit wat je hebt meegenomen. En meestal denk je dan niet aan de kledingstukken die je niet bij je hebt. Zo werkt dat in je hoofd.

De echte paklijst maak je na je vakantie

Als je weer thuis bent kom je tot de ontdekking dat je misschien maar de helft hebt gebruikt van wat je hebt meegenomen. En dat is het juiste moment om je paklijst te verbeteren.

Eerst vul je aan wat je echt gemist hebt. Ziezo, nu heb je een grote paklijst waar alles op staat wat je nodig hebt en zelfs veel meer.

Voeg aan de lijst een kolom toe waarboven je schrijft: Wat ik nodig had op mijn vakantie in …. Iedere keer als je naar een heel andere vakantiebestemming bent geweest zet je er een kolom bij.

Ik heb zelf nu al de kolommen “wat handig is in Frankrijk”, “wat lekker zit in Indonesië” en “het minimum op Bonaire”.

Mijn laatste tip voor als je dit blog nog voor je vakantie leest: ga lekker weg zonder zorgen en maak je paklijst als je terugkomt!

Fijne vakantie!

foto ©Yukimasahirota
Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen