4 makkelijk toepasbare tips om je beter te kunnen concentreren
Het niet kunnen concentreren ligt niet aan jou maar aan steeds maar binnenlopende collega’s, bellende collega’s, collega’s die je te pas en te onpas vragen stellen die je móet beantwoorden, om er maar een paar te noemen.
Herken je dit?
Al die interrupties werken natuurlijk zeer verstorend. Vaak kun je hier zelf al wat aan doen door je af te zonderen of thuis te werken als dat tot de mogelijkheden op je werk behoort.
Al is het maar voor een dagdeel, wat moeilijk genoeg blijkt te zijn in de praktijk.
Wist je dat je zelf voor 70% van de interrupties zorgt?
Wist je dat je zelf meestal de grootste saboteur van je eigen concentratie bent?
Dus ook al zit je in het gunstigste geval alleen en komt niemand je storen, dan nog ben snel je afgeleid… door jezelf!
Wat bedoel ik hiermee?
Ik zal het uitleggen.
Je brein is vaak nog bezig met losse eindjes (onafgemaakte taken) die daarom door je hoofd blijven zweven. Vaak zijn die losse eindjes niet eens werk gerelateerd.
Daarbij werkt je brein als een soort vrije associatie machine. Met iedere ingeving komt er wel weer een ander idee bij. Je brein zit vol spontane gedachten en ideeën die heel interessant kunnen zijn, maar waar je niet direct op hoeft te reageren. De neiging weerstaan om er toch iets mee te gaan doen kan echt lastig zijn, zeker wanneer je alleen aan het werk bent. In een team heb je (als het goed is) nog een taakverdeling en sociale druk van je collega’s.
Als je alleen werkt moet je de motivatie uit jezelf halen. Wat kun je doen zodat je hoe dan ook, alleen of op kantoor, geconcentreerd bezig kunt zijn?
Dit kun je doen voor meer focus
Leeg je hoofd op een takenlijst
Een mens heeft ongeveer 40.000 gedachten per dag! Dit kunnen allerlei soorten gedachten zijn. Van gedachten over grootse plannen om van baan te veranderen of, wat rustiger, dat pak melk dat je niet moet vergeten te halen. Dit houdt in, nog steeds geen rust in je hoofd!
Oppoppende gedachten kosten energie. Bovendien komen ze bovendrijven op momenten dat je ze helemaal niet nodig hebt. Leeg je hoofd dus op een takenlijstje voor zaken die je ooit eens wilt gaan uitwerken of voor de dingen die je niet mag vergeten. Zo houd je meer ruimte over voor de dingen die er echt toe doen.
Of je dit lijstje ook naast je bed moet neerleggen, daar zijn de meningen over verdeeld. Bij sommige mensen geeft het meer rust, bij andere mensen wordt het een soort verlengstuk van de werkdag. Dat laatste is absoluut niet rustgevend. In dat geval dus niet doen.
Laat je niet verleiden op internet
Het is heel verleidelijk om niet ter zake doende aanbiedingen of boeiende artikelen op internet toch te gaan lezen, terwijl je op zoek was naar iets wat met je werk te maken heeft. Voor je het weet is er een half uur verstreken waarin je bezig was met heel andere dingen dan je van plan was.
Wat je nu echt nodig hebt is discipline, discipline, discipline!
Schrijf desnoods op een briefje met rode hoofdletters de naam van de taak die af moet, en houd die in beeld. Zo help je jezelf weer tot de orde te roepen en met één taak bezig te blijven. Maak de taak waar je mee bezig bent ook eerst af voordat je verder gaat naar de volgende. Of voordat je toch dat boeiende artikel gaat lezen.
Het geeft niet alleen een beter gevoel omdat je de taak af hebt, je kunt ook met veel meer plezier dat leuke artikel lezen, omdat er geen los eindje is van de taak die je net af hebt gemaakt. Zo heb je mentaal meer ruimte voor iets nieuws.
Houd rekening met je concentratieboog
De meeste mensen hebben een concentratieboog van ongeveer 45 minuten. Daarna werk je misschien wel door, maar gaat het in verhouding weinig extra’s opleveren. Dat heet de wet van de verminderde meeropbrengst.
Dus is het verstandig na iedere 3 kwartier een korte pauze in te lassen. Je kunt hiervoor gewoon een wekker zetten. In deze pauze is het niet de bedoeling dat je achter je beeldscherm blijft zitten of een spelletje te spelen op je telefoon. Daarmee krijgt je brein namelijk nog steeds geen rust. Er blijven dan nieuwe prikkels binnenkomen.
Ook al klinkt het duf, even dagdromend uit het raam staren met een kop koffie is echt veel rustgevender.
Slaap voldoende
Mensen hebben vaak de neiging maar door te gaan als het druk wordt. Voldoende slapen is dan al gauw het eerste dat er bij in schiet. We zijn geneigd maar even door te werken om toch nog iets af te krijgen.
We zijn ons er niet van bewust dat dit onze productiviteit juist omlaag haalt. Ook hier gaat de wet van de verminderde meeropbrengst op. Je bent eigenlijk te moe om nog goed te concentreren en te presteren, je maakt fouten zonder dat je het doorhebt en je werkt ook trager dan wanneer je goed uitgerust bent. Ga dus op tijd naar bed!
Of doe een powernap.
Pas eens een van deze 4 tips toe om je beter te concentreren. Ik hoor graag wat het je gebracht heeft!
Misschien wil je wel meer weten over hoe je een prettige sfeer voor hersenwerk kunt creëren? Hoe je in een flow terecht kunt komen? Meld je aan voor onze gratis online Structuur in één uur workshop. Een korte workshop waar je zeker al een half uur per dag tijdwinst mee zal boeken.
Siok-Lian Sih