Concentratie

Concentratie, wat is dat precies?

Concentratie is ergens je aandacht op richten.Je kunt je concentreren op een opdracht. Of op de uitleg van een ingewikkelde som. Het gaat om gerichte aandacht op één taak, zonder afleiding en zonder versnippering.

Er zijn 3 vormen van concentratie:

1. Selectieve concentratie.

Het is aandacht zoals je zou willen dat aandacht moet zijn: focussen op één ding, terwijl je andere prikkels van buitenaf negeert. Het is het soort concentratie dat het lastigst vol te houden is, maar waarin je het meest kunt doen. Deze vorm van concentratie is bestand tegen informatie overload en de neiging tot multitasking.

2. Verdeelde concentratie.

Dit heet ook wel “aandachts-switchen”. Hierbij verwerkt je brein meerdere informatiebronnen tegelijkertijd. Het managet meerdere domeinen. Het kan inderdaad, maar het werkt in de meeste gevallen niet erg nauwgezet. Tenzij je een lage-aandachtstaak combineert met een hoge-aandachtstaak – zoals autorijden en de radio luisteren of bedienen – werkt het eigenlijk helemaal niet. Het is simpelweg niet mogelijk tijdens een vergadering tegelijkertijd op te letten en je mailbox te checken. Het is het één, of het ander. Zwart of wit.

3. Constante concentratie.

Dit is ook weer een goede vorm van concentratie. Het verschilt van de selectieve concentratie in dat je de focus legt op één ding tegelijk, voor langere tijd. Een voorbeeld hiervan is een lang artikel lezen, zonder dat je na de eerste pagina alweer met je hoofd ergens anders bent.
Reactie plaatsen