Assertiviteit

Assertiviteit verwijst naar het vermogen om op een zelfverzekerde en duidelijke manier voor jezelf op te komen. Je durft je mening te uiten, je grenzen aan te geven en je rechten te respecteren, terwijl je tegelijkertijd ook de mening en rechten van anderen respecteert. Het gaat om het hebben van een evenwichtige communicatiestijl. Daarin kun je openlijk praten over je behoeften, gevoelens en gedachten, zonder agressief of passief-agressief gedrag te vertonen.

Assertief gedrag omvat vaak het uiten van je mening op een directe en eerlijke manier, zonder anderen te bekritiseren of te kleineren. Het betekent ook dat je in staat bent om "nee" te zeggen wanneer dat nodig is, zonder je schuldig te voelen. Of iemand tegen je het harnas in te jagen. Je kunt je eigen grenzen aangeven en verdedigen.

Assertiviteit is belangrijk omdat het je helpt om effectiever te communiceren en je zelfvertrouwen te vergroten. Je kunt je eigen belangen te behartigen en gezonde relaties opbouwen. Het stelt je in staat om op een respectvolle manier op te komen voor jezelf en anderen, en conflicten op een constructieve manier op te lossen.

Reactie plaatsen