Minder WhatsApp, meer vakantie

Minder WhatsApp, meer vakantie

Vandaag is je laatste werkdag. Iedereen is op de hoogte, je hebt je werk overgedragen, je Outlook is op orde, je Out-of-Office staat aan, je klapt je laptop dicht. Voorlopig geen mail. 

Maar,..  wat doe je met je WhatsApp?

 

Is het doel van je vakantie écht afschakelen van werk? 

Wat je dan niet moet doen is bereikbaar blijven voor werkzaken. 

Zeker niet als je juist bij wilt komen van je vermoeidheid, werkstress en rusteloosheid. Zo nu en dan compleet afschakelen helpt je gemotiveerd en productief te blijven. Hoe klein en kort een appje, mailtje, telefoontje ook is, je houdt je brein in werkmodus. Op deze manier kun je niet echt ontspannen.


 

Afschakelen van werk ligt niet alleen aan jou                                                                   

Volledig afschakelen op vakantie blijkt ons aardig te lukken. In slechts 17% van de gevallen lukt het ons niet de zelfdiscipline en de verleiding van mail beantwoorden te weerstaan.

Wat blijkt echter? In:

 1. 24% van de gevallen pakken we werk op omdat een collega contact met ons zocht.
 2. 20% van de gevallen is het je leidinggevende die je op je vakantie voor zulke zaken stoort.

Afschakelen wordt dan wel heel lastig gemaakt. Vaak is WhatsApp is daar debet aan. Het is een fijn medium voor het versturen van vakantiefoto’s, filmpjes en appjes naar familie en vrienden, over hoe leuk je het hebt op vakantie. Maar zelf krijg je ook van alles binnen. Waaronder ook werk gerelateerde appjes

Dus: Wil je ‘even helemaal niets’? Gelukkig zijn er een aantal instellingen in WhatsApp die je kunt aanpassen. Zo haal je het maximale uit je vakantie.


 

Hoe kun je je WhatsApp zoveel mogelijk inperken?

 

 1. De beste tip die ik kan geven is het inlassen van alles of niets momenten: Zet je telefoon uit en kijk op door jou bepaalde tijdstippen. Je hoeft je telefoon echt niet de hele dag bij je te hebben.

 

 1. Ga niet reageren op WhatsApp berichten. WhatsApp wordt vooral gebruikt voor kleine vraagjes tussendoor. De verleiding is groot daar ‘even’ op te reageren. Niet doen want

 -Met het beantwoorden van WhatsApp berichten trek je je werk in je vakantie en het zit de rest van de dag in je hoofd.

-Bovendien, zodra je antwoordt schep je verwachtingen. Je blijft dan gewoon bereikbaar.

 

 1. Demp groepsgesprekken waarin je actief bent om notificaties te verminderen en je rust te bewaren. Hoe? Ga naar WhatsApp en
 • Open een groepschat.
 • Tik op de naam van de groepschat.
 • Tik op Meldingen dempen.
 • Geef aan hoelang je meldingen wilt dempen (8 uur? 1week? Altijd?) en tik op OK
 • Andere groepsleden zien dit overigens niet

 

 1. Archiveer de chats die je niet direct hoeft te bekijken, maar wel wilt bewaren voor later. Dit werkt hetzelfde als een Team verbergen in Teams. Je krijgt daar dan ook geen meldingen meer uit. 
 •  Selecteer de chat die je wilt verbergen tot een groen vinkje verschijnt bij de profielfoto.
 •  Tik op het Chat archiveren icoontje zoals hieronder, rechts bovenaan het scherm.
 •  De Chat wordt nu opgeslagen bij Gearchiveerd (icoontje linksboven)

 

Weer ongedaan maken?

 • Bovenaan de chat staat een mapje met pijltje naar beneden ‘Gearchiveerd
 • Tik de gearchiveerde chat aan, en klik op zelfde icoontje maar nu met pijltje naar boven.

  

WhatsApp archief 1. Verberg de blauwe vinkjes. Het kan een hoop stress schelen als je niet steeds het gevoel hebt direct te moeten antwoorden op een bericht omdat een ander kan zien dat je het bericht hebt gelezen. Je kan die vinkjes uitschakelen. Let wel: Je krijgt dan ook geen leesbevestigingen voor je berichten meer. 
 • Ga naar Instellingen
 • Privacy -> Leesbewijzen uitschakelen

  


 1. Laatst gezien en online uitschakelen kan ook. Met de functie laatst gezien en online kun je zien wanneer iemand voor het laatst WhatsApp heeft gecontroleerd. Je kan dat uitzetten bij 
 • Instellingen
 • Privacy -> Laatst gezien en online -> Niemand

   

En als Bonustip: Zet een leuke vakantiefoto in je profiel. Je kan daar ook schrijven dat je even geniet van je vrije tijd.

 

Zo. Nu ben je goed voorbereid en kun je maximaal genieten van je welverdiende vakantie.

  

Een hele fijne zomer gewenst!!

Zonnige groet,

Siok

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen