8 Tips voor een Zorgeloze Zomer zonder Werk

8 Tips voor een Zorgeloze Zomer zonder Werk

Een Zorgeloze Zomer is een Zomer Zonder Zorgen

Heb jij dat nou ook dat je in je zomervakantie toch steeds aan je werk denkt? En iedere gelegenheid aangrijpt om je zakelijke e-mail te lezen (en te beantwoorden, dat spreekt vanzelf) en om af en toe even op je digitale werkplek in te loggen?

Of anders (misschein wel erger) dat je tijdens je vakantie in je hoofd met zorgen rondloopt over wat je nog niet helemaal hebt afgerond of over wat er bij terugkeer allemaal op je ligt te wachten?

Hier volgen 8 tips waarmee je je zorgen opzij kunt zetten en relaxt het najaar tegemoet kunt zien.

8 Tips voor een Zorgeloze Zomer

Tip #1 Plan je zorgen in

Maak je je ergens zorgen over? Plan nog voor je op vakantie gaat tijd in om daar over na te denken en om een oplossing in gang te zetten. Onbehandelde zorgen vreten aan je.

Tip #2 Begin tijdig met afronden en afmaken

Bijna iedereen weet al weken van tevoren wanneer ze op vakantie gaat. Plan regelmatig een beetje tijd in om af te ronden en op te ruimen. Ook in je huishouden. Bedenk alvast een prima tekst voor je Out-of-Office melding zodat je dat niet op de laatste dag nog snel moet doen.

Tip #3 Begin ook tijdig met de voorbereidingen van je vakantie

Overbodige tip? Nee hoor. Ik ken nog zoveel mensen die pas gaan inpakken op de laatste avond voor ze op vakantie gaan. En als er dan iets niet in orde is geeft dat stress. Afgezien van het feit dat je zo echt niet zorgeloos op vakantie gaat. De terugslag komt op de derde dag: je wordt ziek. Maak paklijsten (haal er eentje van internet), leg spulletjes en kleding alvast opzij zodat ze niet gebruikt worden, controleer je uitrusting en pak minstens twee dagen tevoren alles in.

Tip #4 De tweede helft van het jaar is geen half jaar

Besef je wel dat de tweede helft van het jaar begint op 1 juli? Ik kom nog steeds mensen tegen die de tweede helft van het jaar laten beginnen op 1 september. Niks mis mee, maar het is geen half jaar meer maar slechts 4 maanden. Dus maak dan ook voornemens voor 4 maanden en niet voor een half jaar werk!

Tip #5 Maak een NOT TO DO lijst

Stel specifieke en niet te grote doelen voor het werk dat je wilt doen tijdens je vakantie. En hou je daar aan. Wil je uitrusten en opladen dan zijn doelen op het vlak van kennis vergroten en ideeën uitwerken heel geschikt voor de zomer. En schrijf vooral op wat je beslist niet zult oppakken! .

Tip #6 Maak heldere afspraken met degenen met wie je je vakantie/zomer doorbrengt

Spreek concreet af hoeveel tijd je wilt besteden aan werk. Liefst ook op welke dagen je van plan bent te werken. Niets is zo verveld als iemand met een leuk plan komt en jij zegt dan: „Leuk, maar ik was van plan om deze ochtend voor werk te gebruiken”.

Tip #7 Zorg ervoor dat je altijd notities kunt maken

Je kent het wel, iets van je afschrijven. Dat werkt ook als je tijdens je vakantie aan werk denkt, maar daar niet meteen iets mee wilt of kunt doen. Noteer het en je krijgt rust.

Tip #8 Organiseer je mailbox voor je op vakantie gaat en niet pas daarna

Bijna alle e-mailprogramma’s kennen de mogelijkheid om binnenkomende e-mails te ordenen volgens criteria die jij al ruim voor je vakantie hebt bepaald. Zoals ‚regels’ in Outlook en ‚slimme postbussen’ op een Mac. Alles wat echt meteen opgepakt moet worden staat nu keurig bij elkaar als je terug komt van vakantie.

Dit zijn geen moeilijke tips en ze kosten ook niet veel tijd. Reserveer voor de meest passende tips tijd om ze uit te voeren zodat je echt lekker relaxed aan een zorgeloze zomer kunt beginnen. En dan fijne vakantie iedereen!

Heb jij ook een Tip voor een Zorgeloze Zomer? 

Deel die met ons in het commentaarveld hieronder en ontvang op 1 September als eerste ons fantastische en toch simpele systeem om meer te doen met minder moeite.

Fijne vakantie!

Selma

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen