Opruimen beteken sorteren, ordenen, bepalen wat weg kan en wat niet. En opbergen op de plek waar het hoort. Op logische, vaste plekken zodat het overzichtelijk wordt en de spullen makkelijk terug te vinden zijn. Dus niet in een kast proppen of elders wegmoffelen om alles uit zicht te houden, maar actief er mee aan de slag.Volgens Hein Zegers (master in psychologie), die er in het boek Zooikoorts over schreef, leidt soberheid en eenvoud tot meer geluk.
Opruimen, of ontspullen maakt gelukkig. Minder spullen leiden tot ruimte, overzicht en rust. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leuven. 500 deelnemers uit 30 verschillende landen waaronder Nederland, Engeland, Amerika en Australië deden hieraan mee.
Hoe ging het onderzoek in zijn werk? Deelnemers hadden fysiek afstand gedaan van bezittingen. Wat hield dat in? Afstand van bijvoorbeeld auto’s. Dat leidde tot minder fileleed. Afstand van tv’s. Dat leidde tot minder afleiding. En er werd meer afstand genomen van kleding. Dat bespaarde kosten en ruimte.Maar ook kleiner wonen, dus minder hypotheek, leidde tot een zorgelozer bestaan. Daarnaast werd er gesnoeid in activiteiten (minder uren werk) en relaties. Vooral vriendschappen die voelden als eenrichtingsverkeer werden opgezegd. En dit alles zorgde voor een positiever, gelukkiger gevoel.
Schoonmaak
Volgens Zegers kan een grote schoonmaak de vergelijking doorstaan met het rigoureus snoeien van een boom. ,,In het begin is het geen pretje, het kost bloed, zweet en tranen. Daarna komt er uit de overgebleven takken iets mooiers tevoorschijn. Je kunt meer focussen op de bezigheden en mensen die je werkelijk de moeite waard vindt. En daardoor ervaren mensen vooral meer zin in het bestaan.''Zegers adviseert naar aanleiding van zijn onderzoek de zogenoemde 5 basics-therapie die helpt bij de overgang naar een leven met minder spullen en gedoe. Deze bestaat uit vijf onderdelen: doe eerst een stap terug, selecteer, investeer, kies en ga voor wat jij waardevol vindt.Klinken die stappen je toevallig bekend in de oren? Ook opruimgoeroe Marie Kondo hanteert een dergelijke opruimmethode. Begin met je kledingkast. Verzamel ál je kledingstukken. Vervolgens schudt de aanblik van die berg, vaak lang vergeten, kledingstukken mensen wakker. Het kan wel wat minder. Bekijk ze stuk per stuk. De enige vraag die je jezelf hoeft te stellen is: "Word je er blij van of niet?" Zo ja, houden, zo nee, doe het weg. Voor wie geen tijd heeft om het boek te lezen, Marie Kondo is ook te zien op Netflix. Daar helpt ze orde scheppen in het door rommel omgeven leven van gezinnen, samenwonenden, studenten, noem het maar.
Boekentips
Meer lezen over hoe je het beste kunt opruimen? Bij deze wat boekentips.
1. Opgeruimd van Marie Kondo
2. Het grote poetsboek van Diet Groothuis
3. Aan de slag met de huishoudcoach van Els Jacobs
4. Opruimen maakt gelukkig! van Annelies Mentink
5. Zooikoorts van Hein Zegers
Gelukkiger
Alle opruim theorieën hebben in ieder geval één ding gemeen, het kost even moeite, maar je wordt er wel gelukkiger van.