Start je goede voornemens pas in de lente!

Start je goede voornemens pas in de lente!

Start je goede voornemens pas in de lente! Succes verzekerd.

Allereerst willen we je het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar. Dat 2020 maar een mooi jaar voor je mag worden in alle opzichten!

Zeg eens eerlijk.

Hoeveel jaren heb jij al goede voornemens gemaakt?

Hoe vaak zijn ze gelukt?

Bij mij was het succes erg middelmatig.

Nou ja, zeg maar dat het me helemaal niet lukte.

Dus ik maak ze niet meer.

Of wat specifieker, ik maak ze niet meer in de eerste dagen van het nieuwe jaar.

Wanneer dan wel?

En hoeveel?

En vooral: Waarom lukt het me nu wel?

Ik vertel hier in dit blog voor de allereerste keer mijn systeem van de werkende goede voornemens.

Het begon dus met het aan de kant gooien van goede voornemens. Maar later ontdekte ik bij mezelf dat er toch wat dingen aan het veranderen waren. Veranderingen die ooit op mijn goede-voornemens-lijstje hadden gestaan. Het lijstje dat ik had weggegooid.

Er bleken een paar overeenkomsten te zijn tussen de voornemens die nu wel leken te lukken. En  ook een paar verschillen met de voornemens waar niks mee gebeurde. Die overeenkomsten, die patronen, daar zat een patroon in. Die heb ik voor mezelf tot een systeem gemaakt. Allereerst:

Start in de lente

In de lente is de hele natuur in start-modus. Als je in de lente start kun je precies hetzelfde bereiken. Meer nog zelfs, want je ontwijkt het gevoel van traditie en er is nauwelijks controle uit je omgeving omdat niemand verwacht dat je nieuwe gedrag met goede voornemens te maken heeft.

Gebruik de maanden vóór 22 maart om je goede voornemens eerst uit te werken, gewoon op papier. Geef ze een opbouw, rafel ze uiteen in elementen die je maand voor maand gaat uitvoeren. Tot ze routines zijn geworden.

Maak onderscheid tussen restrictieve en constructieve voornemens

Er zijn twee soorten voornemens. De eerste soort zijn voornemens waarvan je vindt dat je er nu maar eens aan moet beginnen. Vaak zijn het voornemens die met je gezondheid en leefstijl te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld meer gaan sporten, vaker bepaalde familieleden bezoeken of stoppen met een bepaalde ongezonde gewoonte. Dit soort voornemens voelen als een verplichting. Ze zijn het moeilijkste om vol te houden en ik noem ze restrictief omdat de toegevoegde waarde er niet bovenop ligt.

De tweede soort voornemens betreffen gedrag dat je graag wilt doen. Omdat je dan als persoon beter uit de verf komt. Deze voornemens komen rechtstreeks uit je hart. Zoals bijvoorbeeld het oppakken van een (oude) hobby, vaker je waardering en dankbaarheid uitspreken of om je vriendschappen beter te onderhouden.

Dit soort voornemens voelen als een verrijking. De toegevoegde waarde is duidelijk voelbaar en zichtbaar en ik noem ze constructief.

Maak voorwaarde scheppende voornemens

Voorwaarde-scheppende voornemens gaan over gedrag dat nodig is om je uiteindelijke resultaat te halen. Veel voornemens houden geen rekening met datgene wat je voorafgaand aan het nieuwe gedrag doet. Of ze houden juist geen rekening met het gedrag dat je voorafgaand aan de oude gewoonte deed.

Bijvoorbeeld: Stel dat je je hebt voorgenomen om minder alcohol te drinken. Het gedrag dat aan (wel of niet) alcohol drinken vooraf gaat is Ja zeggen als iemand vraagt of je een biertje lust, of simpelweg het vasthouden van een wijnglas. In plaats van dat je je voorneemt om minder alcohol te drinken kun je je beter voornemen om geen Ja te zeggen maar Nee. Of om geen wijnglas meer op te pakken. Je richt je met je voornemens dus op het gedrag dat vooraf gaat aan het gewenste gedrag. En het gewenste gedrag geeft het gewenste resultaat.

Dat geldt ook voor de constructieve voornemens. Als je van plan bent om je vriendschappen beter te onderhouden dan kun je je voornemen gemakkelijker volhouden als hem heel concreet formuleert: ik ga iedere maand momenten inplannen in mijn agenda om 2 vrienden uit te nodigen.

Gebruik voorwaarden die enkelvoudig zijn

Hou het zo simpel mogelijk. Want als je een voornemen hebt gemaakt waar de voorwaarden meervoudig zijn of waar je veel voorbereiding voor nodig hebt, dan maak je het jezelf echt niet makkelijk.

Neem nou het voorbeeld van het voornemen om meer te gaan sporten. De voorwaarde is dat je op het juiste tijdstip met je sporttas klaar staat om naar de sportschool te gaan. Je kunt je dus voornemen om iedere maandag en donderdag om 19:15 klaar te staan. Een stap eerder is ook mogelijk: je neemt je voor om op iedere maandag en donderdag precies om 17:00 uur van je werk naar huis te gaan. Dat is nog wel te doen.

Maar komt er ook nogal wat voorbereiding bij kijken, zoals: de vergaderingen op de betreffende dagen op je werk moeten verzet worden; het tijdstip van het avondeten moet veranderen en je wilt dat het eten zelf licht verteerbaar is; je partner moet die twee sport-avonden de kinderen alleen naar bed brengen; je sportkleding moet iedere week gewassen worden; de ….. Je snapt het al, er komt soms veel meer bij kijken dan je bij het maken van je voornemen kon overzien. Het wordt helemaal lastig als er ook anderen bij betrokken zijn die misschien een hele andere agenda hebben.

Start nooit aan het begin van het nieuwe jaar

In de eerste dagen van het nieuwe jaar starten met goede voornemens heeft twee hele grote nadelen en een klein nadeel.

In de eerste dagen vat je jouw voornemen zelf niet serieus genoeg op: je bent bezig met een soort traditie en niet met een hartenwens. Dat gebeurt niet bewust, maar vooral na een paar weken, als het niet echt lukt met een voornemen dan wordt dat al gauw aan de kant gezet: “Ach ja dat goede voornemen, nou ja, pech..”.

Wat er in die eerste dagen van het nieuwe jaar ook gebeurt is dat een verandering van gedrag heel erg opvalt. “Hee, goeie voornemens gemaakt?” als je Nee zegt tegen een biertje. Dat is meestal niet motiverend. En ook nu weer ontstaat er een onderbewust gevoel dat je eerder bezig bent iets te bewijzen naar een ander, dan dat je het voor jezelf doet.

En verder

Maak geen voornemens omdat het zo hoort, of omdat het ergens wordt voorgeschreven, of omdat iedereen in je omgeving het doet.

Kies je voornemens-buddy zorgvuldig. Iemand die opbouwend met je meekijkt. En meewerkt. Niet iemand die je op je vingers gaat tikken als het (even) niet lukt.

Had je al goede voornemens gemaakt? Stel ze gewoon even bij met mijn systeem in je achterhoofd. En 2020 wordt een succesvol jaar!

Bel ons voor een kennismakingsgesprek. We helpen je graag met je goede voornemens op het werk!

Siok 06 19 46 44 30

Selma 06 21 86 83 04

Siok en Selma

Verder lezen

Het  maken van goede voornemens en hoe daar succesvol mee om te gaan is niet nieuw. Had je al ontdekt dat er op onze website een boekrecensie staat van het boek “Oude Gewoonten en Goede Voornemens” van Linda van der Wal?

Lees het hier:

Oude Gewoonten en Goede Voornemens

Foto door Gerd Altman via Pixabay
Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen