Dagdromen?
Droom je wel eens over hoe het zou zijn wanneer je een mijlpaal hebt gehaald?
Bijvoorbeeld als je aan het trainen bent voor de marathon, hoe goed het zou voelen als je de eindstreep haalt? Je ziet jezelf over de finish gaan, alle uren van trainen vallen van je af, je hebt het gehaald! Met die droom visualiseer je eigenlijk het doel, en dat helpt om de training vol te houden!
Uit onderzoek blijkt dat als je een actie of situatie visualiseert, dezelfde gebieden in je hersenen gestimuleerd worden als wanneer je de actie daadwerkelijk uitvoert.
Dit komt door je spiegelneuronen.
Als je vervolgens daarbij ook je succes visualiseert, zal o.a. ook het beloningssysteem in je brein geactiveerd worden.
Lichaam en geest blijken sterk te reageren op mentale beelden. Je hersens maken daarbij geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurt of wat zich alleen in je gedachten afspeelt. Met visualisatie kun je als het ware jezelf mentaal (her)programmeren. Daarom wordt visualisatie met succes ook vaak bij sporters ingezet. Een sporter die mentale visualisatie toepast, zet betere prestaties neer.
Hoe duidelijker je visualisatie, hoe meer de activering van hersengebieden tijdens die visualisatie overeenkomt met de activering in een echte gedragssituatie. Hoe duidelijker je visualisatie, hoe beter je resultaten!
Visualiseren op je werk
Als je visualiseert dat je concreet bezig bent je doel te bereiken, treden je spiegelneuronen in werking. Ze zorgen ervoor dat je brein meer doordrongen raakt van het succes in aanbouw. Je brein ziet niet echt meer het verschil tussen ingebeelde en echte actie. Daarom kun je deze methode toepassen om je brein in de succesmodus te programmeren.
Concreet doe je hiervoor het volgende:
Maak een opzet
Als je aan een project werkt dat ingewikkeld, lang en kostbaar, dan is het verstandig om eerst een opzet te maken. Je eerste ontwerp. Zo’n opzet kost je niet veel tijd en middelen. En je ziet beter welke route je moet kiezen, welke impasses je moet vermijden, welke uitdagingen je moet aangaan.
In onze fantasie is de weg naar ons doel makkelijk begaanbaar. Maar uit ervaring hebben we geleerd dat het ook heel anders kan lopen. Er komen moeilijkheden, onvoorziene omstandigheden, onverwachte uitdagingen op ons pad … dus moet je inzet en doorzettingsvermogen laten zien.
Door het opzetje word je genoodzaakt alles concreter te maken. Het helpt je om nog realistischer te zijn, voordat je overgaat tot de planning en de realisatie.
Plan fases waarin je even een versnelling hoger kunt gaan.
Als je in een team werkt is het beter om je team erbij te betrekken of om met een collega samen te werken, om zo een etappe snel te doorlopen.
Stel je wilt een kantoorruimte opnieuw indelen, dan is het leuker en sneller om dat samen met anderen te doen, met als uitdaging een deadline.
Als je een teamproject moet doen, kun je bijvoorbeeld met je team elke dinsdagmiddag aan hetzelfde project werken, alleen of samen, met als subdoel dat er aan het eind van de middag een deel klaar is.
Bouw versnelde en intensieve fases in. Dit werkt vaak heel productief en motiverend. Je maakt echt stappen. Verdeel, ter voorbereiding hierop, je doel in minidoelen.
Een deadline is goed. Maar tijdsblokken reserveren is nog veel efficiënter.
Een veelgemaakte fout is dat je je focust op een deadline zonder je eerst verdiept te hebben in de tijd die nodig is voor een goede afronding.
Een doel, een project, is niet alleen een deadline, het is vooral de tijd dat je eraan werkt. Als deze uren niet geblokkeerd staan in je agenda, bestaat het risico dat je alleen werkt onder druk van boven, onder druk van de klant, of onder emotionele druk als er geen escape meer is.
Te veel mensen komen in de knoop met de deadline doordat ze vergeten de nodige tijd in de agenda te reserveren.
En als je geen tijd hebt, moet je óf het project opgeven, óf uitstellen, óf afslanken zodat het wel binnen de beschikbare tijd te doen is.
Weet je wat ook een groot voordeel is van het plannen van tijd in blokken? Als je een blok afgerond hebt, ben je ook echt klaar voor die dag. Daarna kun je kiezen of je eventueel vooruit wilt werken. Of dat je met een gerust hart verder gaat met je andere bezigheden, omdat je weet dat je in ieder geval volgens je planning werkt. En als je volgens de planning blijft werken, krijg je het ook zonder stress en haast af.
Wanneer je doel vastomlijnd is en je opzet is gemaakt, en wanneer je begonnen bent het traject uit te zetten door tijdsblokken in je agenda te reserveren, ben je echt klaar om actie te ondernemen. Tijdens het doorlopen van deze stappen is je brein al bezig met het visualiseren van het einddoel. Dat is een goed moment om je project beter te verankeren, om even pas op de plaats te maken en bewust te beginnen aan je mentale visualisatie.
De visualisatie
Visualiseer dat je bezig bent je doel te bereiken.
Visualiseer heel concreet de mijlpalen en de kleine successen die elkaar zullen opvolgen en die je geleidelijk naar het uiteindelijke succes leiden.
Probeer in te voelen hoe blij je bent met het eindresultaat en met wat voor een goed gevoel je je project af kunt sluiten.
Hoe meer je van deze mentale reis een spel maakt, des te sneller lukt het.
Zo bereid je mentaal je weg naar succes voor en gaat het daadwerkelijk sneller en beter.
Laat je even weten hoe het gegaan is? We zijn heel benieuwd naar jouw mentale reis, succes!
Siok