Anti-uitsteltactieken - deel 2

Anti-uitsteltactieken - deel 2

Uitstellen

In deel 1 van Anti-uitsteltactieken hebben we het gehad over de wat gemakzuchtige, pleasure-seeking menselijke aard die maar geen keuzes kan maken. De mens is in eerste instantie geneigd leuke dingen te gaan doen. Pleasure seeking, dat herken ik wel bij mezelf. Ik moet bijvoorbeeld oppassen met leuke linkjes aanklikken op internet. Ik kan ook heel lang bezig zijn met tuinideeën op Pinterest. Of grappige foto’s zoeken bij dit blog. Maar met louter leuke dingen doen krijg ik mijn werk nooit af.

Herken je dit uitstelgedrag? Dan wil je vast weten hoe je er voor kunt zorgen dat je in actie komt en blijft. En niet gaat uitstellen, en niet in de verleiding komt om andere dingen te gaan doen. Wat je nodig hebt is een aantal anti-uitsteltactieken.

Maak dingen visueel, zet ze in je agenda

Een eerste belangrijke tip om niet uit te stellen en door te zetten, ook als je niet zo gemotiveerd bent, is om taken visueel te maken. In je agenda, zodat je ze iedere dag in zicht hebt, en je ook sneller getriggerd wordt ze te doen.

Opdelen in kleine stukken

Een tweede heel belangrijke tip is grote delen op te hakken in kleine stukjes. Maak een werkplan. Waarom? Omdat je, als je alles in één keer wilt doen, je ontmoedigd raakt. Je ziet voorlopig geen eindresultaat. Het onderverdelen van je einddoel in kleine, behapbare stukken zorgt voor allerlei mijlpalen. Dan krijg je steeds een nieuwe boost (Ha! Dat kan ik weer afvinken!). Of vieren met een kopje koffie.

Maar er zijn nog meer tactieken. En die hebben meer met jou als persoon te maken en kunnen best confronterend zijn.

ANTI-uitstel tactiek 2: De confronterende spiegel

Wees even HEEL eerlijk naar jezelf want.. vaak begin je de dag al met een leugen:

  • “Oef, wat ben ik nog moe … ik ga na het werk wel naar de sportschool” zeg je tegen jezelf terwijl je van plan was in de ochtend te gaan sporten.
  • “Vanavond ga ik echt geen junkfood eten” zeg je terwijl je op de bank gaat zitten om een spannende serie op Netflix te gaan kijken. Je gaat op een gegeven moment ZEKER een zak chips open trekken. Maar je ontkent het nog.
  • “Ik sta morgen vroeg op” zeg je tegen jezelf terwijl je aan het internetten bent en YouTube filmpjes kijkt om 21.00 uur … en 4 uur later zit je daar nog..

Dit is het punt waarop ik mezelf in de spiegel aankijk. En even pijnlijk eerlijk ben naar mezelf. Dat betekent dat ik terugkijk op de afgelopen maand en check: “Wat beweerde ik ook al weer dat ik ging doen? En wat heb ik nou echt gedaan? ”

En vervolgens gooi ik alles in 3 denkbeeldige emmers

  • Verwijderen
  • Uitstellen
  • Uitvoeren

Bijvoorbeeld: als ik beweer dat ik elke dag om 7 uur ’s ochtends op ga staan, maar elke ochtend druk ik gewoon op snooze tot het 8 uur is … De praktijk wijst dus uit: Ik sta niet om 7 uur op! VERWIJDEREN!

Als ik beweer dat ik elke ochtend een half uur ga wandelen, maar ik heb een enorm project op het werk en ik heb de afgelopen 3 weken ’s ochtends niet gewandeld, dan ga ik ’s ochtends niet wandelen zolang het enorme project aan de gang is op het werk. UITSTELLEN!

Dit vergt veel standvastigheid, omdat je meedogenloos eerlijk moet zijn over je sterke en zwakke punten, en je gedrag uit het verleden. Je gedrag uit het verleden is namelijk de beste voorspeller van toekomstig gedrag. Als je merkt dat je het woord “gewoon” te vaak gebruikt, zoals bij: “Ik begin gewoon volgende week ” of “Ik ga het deze week gewoon proberen”, dan ben je al verloren.

Nu je in de spiegel hebt gekeken, en moet bekennen dat er een en ander is blijven liggen, dwing je jezelf ook keuzes te maken. En weet je wat nu het positieve resultaat is van deze anti-uitstel tactiek? Als je eenmaal een beslissing hebt genomen over wat je wel gaat doen, kun je zonder schuldgevoel te werk gaan. Je hebt een duidelijke keuze gemaakt. Je hoofd is klaar met de losse eindjes. Nu kun je je energie voor de volle 100% inzetten voor dingen die je werkelijk gaat UITVOEREN.

ANTI-uitstel tactiek 3: Het ‘Nee-script’

Ik had vroeger een inbox vol dingen waar ik ‘nee’ tegen had willen zeggen, maar bang was om mensen teleur te stellen. Ik hield mezelf ook voor dat ik niet onbeleefd wilde zijn, maar eerlijk gezegd wist ik ook niet hoe ik mensen beleefd moest afwijzen.

We hebben dit ALLEMAAL – uitnodigingen, verplichtingen, dingen accepteren die we niet echt willen doen. En meestal zeggen we ofwel

(1) ja, maar hebben we er later spijt van, of

(2) negeren we het, in de hoop dat het verdwijnt, totdat het negeren an sich feitelijk onbeleefd wordt.

Zou je zelf eigenlijk niet liever hebben dat iemand eerlijk is en duidelijk zegt: “Ik zou je graag helpen, maar dit past niet goed”, in plaats van het voort te slepen en je valse hoop te geven? Zo in de trant van ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’?

Precies. Dus waarom doe je het zelf dan niet? Je kunt beter in één keer door de zure appel heen bijten. Dat is een kort moment onprettig, maar je hebt er lang plezier van.

Het ‘Nee-script’

Om het je makkelijk te maken en alle barrières weg te nemen, is hier een script dat je kunt gebruiken om beleefd ‘nee’ te zeggen:

Hallo (naam),

Bedankt voor deze uitnodiging. Ik voel me gevleid! Helaas heb ik mijn prioriteiten voor dit  jaar vastgesteld en dit past gewoon niet. Nogmaals bedankt dat je aan me denkt.

Stuur dat ‘Nee- script’ vandaag naar één persoon. Je zult versteld staan ​​hoe het voelt om de spinnenwebben van verplichtingen op te ruimen en fris te beginnen.

Dit zijn maar een paar van de tactieken om jezelf in beweging te brengen. Er is nog veel meer wat we je kunnen leren:

  • Wil je meer weten over slimmer werken?
  • Of hoe je de belangrijkste dingen kiest om ‘ja’ en ‘nee’ tegen te zeggen?
  • Wil je leren hoe je gemotiveerd kunt blijven als het eind nog ver weg lijkt?
  • Hoe je ‘Ik zou dat moeten doen’ kan veranderen in gewoontes die blijven hangen?

Aarzel niet en bel mij voor meer info : 06-1946 4430

Of kijk bij onze cursussen

Ga je liever bij de quick fix? Bel of mail mij voor een afspraak.

Tot gauw!

Siok

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen