Altijd is Kortjakje ziek, . . . op vakantie
Heb je ooit gehoord van het Omgekeerd Kortjakje* Syndroom?
In 2013 las ik hier voor het eerst over in de Elsevier. Als je hieraan lijdt word je altijd aan het begin van je vakantie ziek, terwijl je doordeweeks of op het werk nooit ziek bent.
Het wordt ook wel de vrijetijdsziekte genoemd
Deze vrijetijdsziekte is serieus onderzocht door de Universiteit van Tilburg. Uit hun onderzoek blijkt dat 3% van de Nederlandse bevolking er last van heeft. Vooral aan het begin van de vakantieperiode heb je dan last van vage pijnen, overmatige vermoeidheid, misselijkheid en koorts en griepachtige verschijnselen.
Is dit herkenbaar voor jou? En ga binnenkort met vakantie? Lees dan verder.
Oorzaken voor het omgekeerd Kortjakje Syndroom
Eén van de mogelijke oorzaken is dat je ziek worden uitstelt tot er een periode aanbreekt waarin de periode met hoge werkdruk overgaat naar een periode van niets hoeven doen. Ondanks dat je je grieperig voelde vond je dat je absoluut geen tijd had om ziek te worden. En eigenlijk moest je op dat moment naar je lichaam luisteren en het wat rustiger aan doen.
Je word je pas bewust van bepaalde ziektesymptomen als je er de tijd voor hebt. Alsof je ziek worden uit kunnen stellen tot een beter moment.
Een andere oorzaak is een abrupte omschakeling van langdurige stress op het werk naar absolute rust tijdens een vakantie. Ook dit kan slecht zijn voor je gezondheid.
Ben jij iemand die altijd de controle wil hebben?
Voel je je meer betrokken dan nodig is en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan heb je nog meer kans om juist in je vakantie griep te krijgen.
Wanneer je op vakantie plotseling verlost bent van die hoge werkdruk, dan is dat een grote balansverstoring voor je lijf, met als gevolg een verhoogde vatbaarheid voor ziekte. Het is als een weegschaal die aanvankelijk in evenwicht is, maar doorslaat op het moment dat een zware last van één van de schalen wordt weg genomen.
Hier is lang geleden al bewijs voor gevonden tijdens onderzoek bij apen. Zij kregen niet tijdens, maar vooral na een stressvolle periode last van maagzweren en andere maagproblemen.
Een langdurige, hoge werkdruk (wat toch wel het geval is bij het gros van de werkende mensen) heeft op den duur altijd negatieve gevolgen voor je lijf.
Niet voor niets is burn-out inmiddels erkend als officiële beroepsziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tegenwoordig vreest 1 op de 7 medewerkers op korte termijn een burn-out te krijgen!
Vakanties zijn niet zo rustgevend als je denkt!
Heb je wel eens stil gestaan bij het feit dat vakanties (en vooral de periode vlak daar voor) helemaal niet zo rustgevend zijn?
Voor je vertrek werk je vast vooruit om alles in kannen en kruiken te krijgen. Eigenlijk tegen beter weten in, want je weet dat je bij terugkomst weer begint met een achterstand. Niet voor niets hoor je mensen die net terug zijn van vakantie verzuchten dat ze al weer toe zijn aan een paar dagen vrij.
Vervolgens ga je de vakantiestress in
Na een lange reis kom je in een andere omgeving, een ander (veel te heet) klimaat, ander eten, je gezin de hele dag om je heen (‘Mag ik een ijsje? Wat gaan we nu doen? Kom je mee zwemmen?’). Niks geen tijd voor jezelf deze komende 3 weken. Vergeet dat boek, daar ben je ’s avonds veel te bekaf voor.
En dan weer je opmaken voor de terugreis. Opnieuw de stress van koffers inpakken, kilometerslange files op de weg of eindeloos wachten op het vliegveld. Thuis de hele vakantiezooi weer uitladen. En de dag er na weer aan het werk. Pfff ik word al moe als ik dit opschrijf!
Schiet je na het lezen van deze feiten nog meer in de stress? Niet doen! Maar wel goed dat je even wakker werd geschud.
Wist je dat wanneer je eindelijk vakantie hebt, je wel een week nodig hebt om tot rust te komen? Het duurt gemiddeld acht dagen om helemaal los te komen van je werk, om de stress af te schudden en de batterij weer op te laden.
Een langere periode op vakantie gaan is daarom beter om echt los te laten en te ontstressen. Een van de belangrijkste tips is dus om in ieder geval 2 of 3 weken op vakantie te gaan als je echt tot rust wilt komen.
En plan die vakantie niet vol verplichtingen. Geen gerace van hot naar her, geen werkstress vervangen door vakantiestress!
Neem (als het kan) ook 1 à 2 dagen vrij voordat je vertrekt, zodat je je in alle rust kunt voorbereiden. Dat scheelt een hoop stress. Maak lijstjes (of download ze van internet) en vul ze ieder jaar aan. Op een gegeven moment is je lijst compleet. Als je die hebt afgewerkt weet je altijd zeker dat je alles hebt en schiet je ’s nachts niet wakker van iets wat je bijna zou vergeten.
Voor als je dingen maar moeilijk uit handen kunt geven, hier nog een paar adviezen ter voorkoming van het omgekeerde Kortjakje Syndroom.
Extra tips tegen het omgekeerde Kortjakje Syndroom
Negeer je mailbox
Door je smartphone ben je zelfs aan de andere kant van de wereld bereikbaar. Maak jij ook deel uit van de Always on cultuur? Dat is geen goede zaak. Je stelt niet voor niets een Out-of-Office in, laat die dan ook zijn werk doen.
Vertrouw op je collega’s
Niemand is onmisbaar. Begin op tijd met het overdragen van werk aan je collega’s. Licht ze in over de belangrijke zaken. Accepteer dat het werk dat je uitbesteedt nooit helemaal op dezelfde manier zal worden afgehandeld als wanneer je het zelf zou doen.
Terug? Eerst acclimatiseren
Laat je Out-of-Office een dag langer aanstaan dan dat je daadwerkelijk weer begint. Dan heb je in ieder geval een dag respijt om ongestoord weer de acclimatiseren, bij te werken en bijgepraat te worden. Plan op je eerste werkdag geen belangrijke vergaderingen. Neem de tijd om e-mails te lezen en te beantwoorden. Wel bovenaan beginnen want met een beetje geluk is 80% al niet meer relevant.
Hoe pak jij je vakantievoorbereiding aan? Ben jij iemand die daar geen verhoogde bloeddruk van krijgt? Deel dan vooral je tips hieronder!
Of wil je juist meer tips om zonder stress op vakantie te gaan? Mail me op siok@tijdenresultaat.nl
Dan stuur ik je er nog een paar.