7 Tips voor een Rustige Werkplek

7 Tips voor een Rustige Werkplek

Een werkplek waar je geconcentreerd kunt werken

Je kent het fenomeen wel dat als je in een kamer zit met een tikkende klok dat je die na verloop van tijd niet echt meer hoort.
Het tikken van de klok heeft geen nut voor jou en je hersenen filteren die nutteloze prikkels uit. Het lijkt dan alsof je een rustige werkplek hebt, maar in werkelijkheid zit je omgeving vol met prikkels.
Dat geldt niet alleen voor geluiden, maar voor alle prikkels, dus ook visuele prikkels. En daar gaat dit artikel over, een rustige werkplek, ook voor je ogen.

Zaken die een werkplek juist niet rustig maken:

prikborden en magneetborden die overvol zijn
wanden waar van alles tegenaan hangt
plafonds met versieringen van slingers en andere vrolijkheden aan draadjes
ramen waar van alles voor hangt
kasten met onordelijke stapels erin en nooit meer gebruikte spullen er bovenop
vensterbanken die als vitrine gebruikt worden voor snuisterijen en souvenirs

 

Werkkamers met volgehangen muren

Ik kom veel in werkkamers waar van alles aan de muur hangt. En als ik vraag naar het gebruik ervan dan is dat maar minimaal. Nu zul je wel zeggen dat niet alles dat aan de muur hangt ook echt gebruikt hoeft te worden. Er hangt natuurlijk ook van alles voor de sier, vanwege emotionele waarde (grappig, herinnering, door kind gemaakt enzovoort), omdat het er al hing, omdat er niet voor niks een prikbord/magneetbord is …

 

Het stoort mij niet

En wat ik ook heel vaak te horen krijg is dat het er (nog) hangt want het hangt niet in de weg. Dat laatste argument laat ik in dit artikel buiten beschouwing. Het is geen echt argument. Het is de moeite die sommige mensen hebben om samen met mij rond te kijken op hun werkplek en erkennen dat er wel eens wijzigingen aangebracht moeten worden.

 

Je lichaam gebruikt energie en zo’n 20-30% hiervan wordt gebruikt door je hersenen.

Onder andere om al die filters op te zetten tegen prikkels die geweerd moeten worden omdat je er toch niks mee doet. Zonde van die energie. Dat is één kant van het verhaal.

Denk ook aan je collega’s

De andere kant is dat je collega er ook last van heeft. De meeste mensen delen op het werk een kamer met een collega. En over het algemeen hangt men de ‘eigen’ spullen aan de ‘eigen’ muur. Dus de muur die het dichtst bij is, de muur achter je. Ja natuurlijk, waar anders, denk je misschien.

Niemand realiseert zich dat de collega aan zit te kijken tegen de kindertekeningen, lijstjes, herinneringen, grapjes, schilderijen enz die jij misschien leuk en mooi vindt en ruimschoots hebt opgehangen. Maar dat de hersenen van de collega energie moeten besteden aan het filteren van nutteloze prikkels.

En als er al eens een collega is die het opmerkt dan wordt er nooit iets van gezegd.

Het wordt geaccepteerd als iets dat erbij hoort: kijken naar de spullen van de ander.

En energie moeten inzetten om prikkels uit te filteren, prikkels die een ander veroorzaakt. Energie die je beter kunt gebruiken om je werk te doen.

Je kunt je werkkamer een stuk rustiger maken zonder dat er alleen maar kale wanden zijn en een leeg bureau. Rustiger en bruikbaarder voor jezelf en voor je collega. Gun je brein rust.

 

7 tips voor een visueel rustige werkplek:

1. Wissel van muur.

Jij gebruikt de muur tegenover je (en dus achter de rug van je collega) en vice versa, voor schilderijen en tekeningen die jij mooi vindt.

2. Haal alles weg wat oud is.

Haal weg wat vergeeld is of kapot.  Of ouder is dan een jaar, geen functie (meer) heeft. Haal weg wat te ver weg hangt om van je werkplek af te kunnen lezen. Gooi weg wat los op de kast ligt of in een hoekje van de kamer staat.

3. Iets nieuws ophangen, betekent iets ouds wegdoen.

Als je iets nieuws ophangt, bijvoorbeeld een tekening dat je kind heeft gemaakt, dan haal je iets ouds weg (de vorige tekening).

4. Op leesafstand

Als je lijstjes en dergelijke ophangt, doe dat op leesafstand. Dus alleen op een plek waar je ze kunt lezen vanaf je stoel. Doe nooit meerdere vellen over elkaar heen, daar zijn andere oplossingen voor.

5. Prikbord of magneetbord

Als je een prikbord of magneetbord gebruikt, hang de spullen dan niet over de rand. Zolang alles binnen de rand blijft zullen je hersenen het als 1 bord zien en niet als heel veel verschillende dingen.

6. Groepeer

Groepeer je spullen. Als je dan toch graag veel versieringen, foto’s, knuffels, plantjes en snuisterijen op je kamer wilt hebben maak er dan 1 plek voor vrij en zet daar alles neer. Ook hier geldt dat je hersenen minder hoeven uit te filteren.

7. Gooi weg, gooi weg, gooi weg

Breng alles weg dat los ligt op een kast of in een hoek van de kamer staat en dat je niet of nauwelijks gebruikt.

Doe bovenstaande 2x per jaar en je hebt altijd een gezellige kamer met een goed werkklimaat waar je hersens niet onnodig gepijnigd worden. Zo komen ze makkelijker in een flow.
Want een rommelige omgeving is een rommelig hoofd!

Als je hier meer over wilt weten, mail ons gerust. Of kijk bij onze cursussen.

We vertellen je graag meer over hoe je je hersens rust kunt geven.

 

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen