5 Grote Valkuilen van Timemanagement en hoe ze omzeilt

5 Grote Valkuilen van Timemanagement en hoe ze omzeilt

Valkuilen in je planning?


Timemanagement is cruciaal voor productiviteit en succes in zowel persoonlijke als professionele doelen. Maar ja, je bent ook maar een mens, en vaak vallen we ten prooi aan bepaalde valkuilen die onze beste intenties weer teniet kunnen doen. Hieronder staan vijf veelvoorkomende valkuilen van timemanagement beschreven met daarbij vijf praktische tips om ze te vermijden:

 

1. Een te positief gevoel van tijd 

Een te positief gevoel van tijd is mijn favoriete valkuil. En met mij zullen vele mensen de neiging hebben om een te optimistische inschatting te maken van hoeveel tijd ze hebben voor een bepaalde taak. Dit kan leiden tot overbelasting en het niet halen van deadlines.

Tip: Gebruik de regel van tweevoudige schatting. Schat de tijd die je denkt nodig te hebben voor een taak en vermenigvuldig dit met factor twee. Gaat het toch snel en makkelijk? Dan kun je de rest van de tijd aan een andere taak besteden. Gaat het inderdaad veel langzamer? Dan heb je er in ieder geval de tijd voor. Dit geeft een realistischer beeld van de benodigde tijd en helpt bij het plannen van taken.

 

2. Gebrek aan Prioriteiten stellen 

Een van de meest voorkomende valkuilen is het niet effectief prioriteren van taken. Het ontbreken van een duidelijk beeld van wat het belangrijkst is, kan leiden tot tijdverspilling en verminderde productiviteit.

Tip: Begin elke dag met het identificeren van de meest urgente en belangrijke taken. Maak gebruik van tools zoals urgent-belangrijk matrix hieronder  om prioriteiten te stellen en richt je energie op taken met de hoogste impact. Probeer met je taken zoveel mogelijk in II te zitten. Des te meer tijd houd je over voor I. 

 

Urgent-belangrijk matrix

 

En mocht je dat allemaal niet kunnen onthouden, onthoud dan deze zin:

Moet ik dit nu doen?

En leg op ieder woord de klemtoon. Verdere uitleg kun je hier nog even teruglezen.

  

3. Onvoldoende Planning

Het gebrek aan een gedegen plan kan leiden tot versnippering van energie en focus. Zonder duidelijke prioriteiten voor de dag kunnen we gemakkelijk verdwalen in taken van lage prioriteit.

Tip: Maak een dagelijkse planning waarin je specifieke taken en doelen vastlegt. Gebruik  tijdsblokken om je dag efficiënt te structureren en te voorkomen dat je overweldigd raakt door taken. Maak ook gebruik van kleuren in je agenda (niet meer dan 5!) zodat je je taken of prioriteiten kunt groeperen. Dan zie je alleen al aan de kleur van je agenda hoe je dag of week eruit ziet.

 

4. Perfectionisme 

Het streven naar perfectie kan een sluipende vijand zijn van effectief timemanagement. Te veel tijd besteden aan het perfectioneren van details kan ten koste gaan van de voortgang van projecten.

Tip: Leer om tevreden te zijn met 'goed genoeg', zeker als je onder tijdsdruk staat. Stel realistische doelen en focus op het leveren van kwalitatief werk binnen een redelijke tijdsperiode. Gebruik deadlines als stimulans om de voortgang te bewaken en perfectionisme te vermijden.

Bekijk een vraag ook eens van de andere kant. Heeft die collega genoeg aan 80% van het antwoord om door te kunnen? Die andere 20% is dan overbodige moeite. Die kun je beter in een andere prioriteit stoppen.

 

5. Multitasking 

Hoewel men steeds meer op de hoogte is dat multitasking niet bestaat, doen we het toch voor we er erg in hebben. Dit leidt tot verminderde productiviteit en kwaliteit van het werk. Het verdelen van aandacht over meerdere taken vergroot niet alleen de kans op meer fouten en vertragingen, maar het levert vaak ook extra veel stress op.

Tip: Richt je op één taak tegelijk en maak deze helemaal af voordat je naar de volgende overschakelt. Gebruik technieken zoals de Pomodoro-techniek om gefocust te blijven en korte pauzes te nemen tussen taken om de productiviteit te verhogen.

 

Samenvattend

Door deze valkuilen te herkennen en de bijbehorende tips toe te passen, kun je je timemanagementvaardigheden aanzienlijk verbeteren en je productiviteit maximaliseren. Blijf gefocust, flexibel en consistent in je inspanningen om effectief met je tijd om te gaan.

 

Natuurlijk kunnen wij jou en je team daar altijd bij helpen. Neem maar eens een kijkje bij onze PEP trainingen, of mail mij voor meer info: siok@tijdenresultaat.nl

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen