Op jacht naar inspiratie?

Op jacht naar inspiratie?

Soms heb ik geen creatief denkvermogen. Dan is de inspiratie voor het schrijven van een blog compleet verdwenen. Ondanks dat ik er wel voor gezorgd heb dat de condities optimaal zijn.

Zo weet ik inmiddels heus wel: Geen telefoon, geen afleiding, niemand om me heen. Gewoon m’n laptop, 2 stilte-uren en ik.

Heel frustrerend als er dan niks lukt. Twee uur is al snel veel te kort.

Dus wat nu?

Op jacht naar inspiratie

Hoe zorg je ervoor dat het ergens gaat stromen. Dat je in die flow komt?

Bij mij komt inspiratie zelden als ik er eens helemaal voor ga zitten. Inspiratie komt meestal als je met iets anders bezig bent. Daniel Levitin schrijft over de 3 B’s: Bad, Bed en Bicycle. Dat herken ik wel, meestal tijdens huishoudelijke klusjes, of onderweg ergens naartoe. Maar zo werkt het blijkbaar.

Juist als je bezig bent met dingen waar je niet over na hoeft te denken, draait je onbewuste op volle toeren.

Hoe werkt dat onbewuste dan?

In het boek van sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis ‘Het Slimme onbewuste’ kunnen we bewust hoogstens 60 bits aan informatie hanteren, terwijl ons onbewuste 200.000 keer zo veel aankan. Zo’n 90% van de beslissingen die je maakt, gaan onbewust. Je gebruikt blijkbaar veel meer hersencapaciteit met je onbewuste dan met je bewuste.

Jammer dat je je daar niet bewust van bent.

Flow

Wat is nou die flow? En vooral, hoe kom je daarin terecht?

Flow herken je vooral aan als dingen vanzelf lijken te gaan. Je bent bezig met een lastige klus en opeens komen de antwoorden vanzelf. Het lijkt je geen energie meer te kosten en je gaat op in je werk.

Hoeveel of hoe snel tijd verstrijkt heb je eigenlijk niet door. Je wilt ook graag afmaken waar je mee bezig bent, want het gaat net zo lekker. Je krijgt een enorm voldaan gevoel. Een onderbreking ervaar je op dit soort momenten als nog veel vervelender dan wanneer je bijvoorbeeld je mail aan het checken was.

Een flowtoestand ontstaat wanneer je én genoeg uitgedaagd wordt, én er ook de vaardigheden voor hebt. Het leek misschien moeilijk, maar je kán het. Dat idee.

Go with the flow

De hamvraag is natuurlijk, hoe zorg ik ervoor dat ik in die flow terecht kom. Inspiratie heb je of je hebt het niet, is mijn ervaring. Maar dat is een misvatting, schijnt het. Je onbewuste is gewoon nog niet klaar met het leveren van een eindresultaat.

Op de momenten dat je een idee krijgt, ook al is het nog vaag, zou je het eigenlijk gelijk op moeten schrijven of een reminder sturen naar jezelf. Dan kun jij (of je onbewuste) er vast verder mee aan de slag.

Er is nog weinig onderzoek gedaan over de vraag of creativiteit nou een prestatie van het bewuste of onbewuste is. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is zorgen voor een optimale omgeving om creatief werk te kunnen doen. Een omgeving die je de mogelijkheid biedt je voor de volle 100% te focussen.

Heb je toevallig die documentaire over wijlen Avicii gezien? Hoe iedereen om hem heen rent en vliegt en zaken regelt, zodat hij zich uitsluitend nog maar hoeft te richten op het maken van muziek? Ook Sting schijnt dagelijks vier uur persoonlijke tijd ingelast te hebben met als doel zijn hersens te ontspannen en makkelijker in die flow te komen. Dit dan wel met een hoop personeel om zich heen die ervoor zorgen dat alles eromheen op rolletjes verloopt.

En nu?

Voor dit blog ben ik al dagen op zoek geweest naar inspiratie. Terwijl ik, nu ik eindelijk in die flow zit, in een klein ochtendje klaar ben met schrijven.

Mijn favoriete inzicht is toch wel dat je niet achter je bureau moet gaan zitten wachten op inspiratie. En dat het beter is echt iets compleet anders te gaan doen.

Als je thuis werkt is dat vrij gemakkelijk met een onuitputtelijke waslijst (letterlijk) aan klusjes. Op kantoor is het misschien wat lastiger. Neem daarom vooral die stiltemomenten, ga even naar buiten, neem echt die lunchpauze en geef je hersens frisse lucht. Even kletsen met collega’s kan je op nieuwe ideeën brengen.

Powernap

Ik had vroeger een collega die tijdens de lunch 20 minuten ging slapen in z’n auto. Inmiddels zijn er bij sommige bedrijven aparte slaapruimtes ingericht om even bij te tanken. Vooral nu talloze onderzoeken aantonen hoeveel beter het is voor je hersens om even een powernap te nemen.

Een powernap van 10-20 minuten is al genoeg voor een nieuwe dosis energie en alertheid. En op de achtergrond loopt je brein op volle toeren. Wat denk je dat in tussentijd je onbewuste allemaal niet kan doen met die 200.000 keer snellere verwerkingscapaciteit?

Wil je liever wat concreets om mee aan de slag te gaan?

Probeer dan dit schema hieronder eens bij te houden. Breng in kaart wat precies die momenten van flow zijn geweest. Wat waren de omstandigheden? Wat ging eraan vooraf? Hoe voelde dat om in die flow te zitten en vooral, hoe denk je die omstandigheden opnieuw te kunnen reproduceren?

We horen graag of het je gelukt is. Weet jij nog een andere manier om in een flow terecht te komen? Laat het ons weten, we leren ook graag van jou!

  

Afbeelding van fancycrave1 via Pixabay

Op jacht naar inspiratie? Hoe zorg je ervoor dat je in de flow komt?

Over de schrijver
Selma Mulder was Master Business Trainer van het Persoonlijk Efficiency Programma PEP®. Ze is expert in efficiency issues: werkgewoonten, werk omgeving, planning.
Reactie plaatsen