arrow_drop_up arrow_drop_down
13 oktober 2013 

Multitasken heeft zelfde effect als Marihuana

Multitasken heeft zelfde effect als Marihuana

De multitasker is tijdelijk dommer en leert slechter

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Uit veel wetenschappelijke experimenten blijkt dat werknemers minder efficiënt zijn als ze hun aandacht over verscheidene activiteiten moeten verdelen. Ze werken sneller en beter als ze de taken na elkaar doen en niet tegelijk.

Volgens onderzoek van het Instituut voor Psychiatrie in Londen scoren werknemers die hun aandacht ook nog moeten verdelen tussen e-mails en telefoontjes aanzienlijk minder hoog in een IQ-test.

Het tijdelijke verlagingseffect van multitasken op intelligentie is vergelijkbaar met dat van het gebruik van marihuana. De Amerikaanse psychiater Edward Hallowell, schrijft in zijn boek Crazy Busy over de “mythe“ dat mensen twee of meer activiteiten tegelijk kunnen doen.

Hij heeft een therapie ontwikkeld voor mensen die zijn uitgeblust door te veel taken tegelijk. Zij kunnen nergens meer aandacht voor opbrengen en lijden aan dezelfde symptomen als ADD’ers (Attention Deficit Disorder). Ze raken snel verveeld.

Multitaskers leren slechter en oppervlakkiger dan mensen die zich concentreren. Uit onderzoek met hersenscans is er bij mensen die alleen leren een verhoogde activiteit in het deel van de hersenen dat informatie opneemt. Bij multitaskers is dat niet het geval. Zij herinneren zich de eenmaal opgenomen informatie slechter.

Dat geldt dus ook voor tieners die tijdens het huiswerk maken msn’en, filmpjes kijken, facebooken, twitteren, gamen en tv kijken.

Bron: NRC Handelsblad

Over de schrijver
Selma Mulder is Master Business Trainer van het Persoonlijk Efficiency Programma PEP®. Ze is expert in efficiency issues: werkgewoonten, werk omgeving, planning.
Reactie plaatsen

Minicursus

Snel Email Verwerken

In deze minicursus laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw emailstroom kunt temperen en kanaliseren

Je vindt er:

  • oorzaken van de problemen met email
  • een plan van aanpak
  • slim en gemakkelijk archiveren
  • preventie van overload
We gebruiken cookies