De kracht van het Compound effect en lange termijn strategieën

Het Compound Effect en Lange Termijn Denken: Een Moderne Benadering

Het Compound effect is een prachtig voorbeeld van hoe kleine stappen kunnen leiden tot grote resultaten. Stel je voor dat je kunt kiezen tussen één magische cent die elke dag gedurende een maand verdubbelt, of één miljoen centen in één keer... Wat zou je kiezen? 


Magische cent

Misschien ken je het verhaal van de magische cent nog niet? Laat me het uitleggen: Een professor in de financiële economie geeft aan elke student een cent. Hij vraagt hen om zich voor te stellen dat ze deze munt thuis veilig bewaren en dat deze de volgende dag verdubbelt, en de dag daarna weer verdubbelt, en zo verder. Hoeveel centen zouden dat zijn na 31 dagen? De studenten schatten tussen de 6.500 en 300.000 centen. Maar omdat het bedrag elke dag verdubbelt, is het veel meer dan dat. Het komt namelijk uit op meer dan een miljard centen! 

Dit fenomeen staat bekend als het compound effect, ook wel het rente op rente effect genoemd. Het eindresultaat van die ene magische cent is echt gigantisch, terwijl het in de eerste dagen nog niet echt opvalt. Misschien moeilijk te geloven? Bekijk dan deze tabel om te zien hoe het werkt.

 




Consequente Kleine Stappen voor Groot Effect


Het Belang van Lange Termijn Denken

Met lange termijn denken maak je grote doelen meer behapbaar. Stel dat je grote doelen hebt, zowel in je werk als in je leven. Maak dan niet een grote sprong, maar zet steeds kleine stapjes. Bouw nieuwe routines op die beetje bij beetje hun vruchten gaan afwerpen. Ook al lijken de veranderingen in het begin nauwelijks zichtbaar, blijf volhouden en neem de tijd. Het compound effect werkt op de achtergrond door. Geef jezelf drie weken en pak er dan nog een vierde week bij, en nog een, en nog een. 


Begin met kleine veranderingen en ga niet te snel van start. 

Begin klein. Als je bijvoorbeeld na lange tijd weer wilt gaan joggen, begin dan met één tot vijf minuten per dag door gewoon de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap. Of ren van lantaarnpaal naar lantaarnpaal en bouw het langzaam op. Er zijn talloze apps beschikbaar op je telefoon die je hierbij kunnen helpen. Het effect lijkt misschien bescheiden, maar het is gemakkelijk vol te houden. Zo creëer je het Compound effect: kleine veranderingen leiden tot grote veranderingen, zolang je maar consequent blijft in je inspanningen.

 

 Één of Meerdere Nieuwe Gewoontes?

Het is het beste om eerst één gewoonte aan te leren en dan pas de volgende. Het aanleren van iets nieuws kost aandacht en energie. Volgens de Amerikaanse psycholoog en wetenschapper dr. Roy Baumeister  kun je wilskracht zien als een spier die je kunt trainen, maar die je ook kunt uitputten. Als je alles tegelijk wilt veranderen, put je je wilskracht uit en ervaar je stress, wat uiteindelijk kan leiden tot terugval in oude gewoontes. Maar als je kleine stapjes zet om bepaald gedrag te veranderen, train je je wilskracht en word je er steeds beter in.

Echter, onderzoek van M.D. Mrazek  wijst uit dat mensen die gelijktijdig aan meerdere gewoontes beginnen, betere resultaten behalen. Er werden experimenten uitgevoerd waarbij een groep mensen één gewoonte aanleerde en een andere groep deelnam aan een intensief programma waarin ze meerdere gewoontes aanleerden op het gebied van lifestyle, zoals sport, voeding en mindfulness. Het intensieve programma leverde duidelijk betere resultaten op. Hoe werkt dat? De verschillende succesmomenten met één set routines werken stimulerend op een andere set. Dit motiveert om meer te doen, omdat je ziet dat het werkt. Zo zit het PEP programma ook in elkaar. Je ontdekt steeds meer wat er mogelijk is. Dit zijn gedragscycli die elkaar versterken. Nu is het aan jou om te beslissen hoe je wilt beginnen.

 

Lange Termijn Denken en Consequente Kleine Stappen

Waar het op neerkomt is dat je door kleine aanpassingen in je leven, die je consistent blijft toepassen, geweldige resultaten kunt behalen, vooral op de lange termijn. Vandaag de dag verlangen we steeds meer naar directe resultaten. Volgens auteur Darren Hardy van het boek the Compound Effect werkt dat echter niet zo. Hij geeft diverse voorbeelden, zoals je kunt zien in deze YouTube video

Een ander bekend voorbeeld gaat over mensen die graag willen afvallen. Velen volgen een crashdieet of hét dieet voor een maand. Dit kan tijdelijke, drastische resultaten opleveren, maar op de lange termijn is meer dan 95% gedoemd om te falen, omdat dit soort diëten moeilijk vol te houden zijn. Naast een dieet moet je namelijk ook je levensstijl veranderen, zoals meer bewegen en gezonder eten. 

Dit zijn noodzakelijke blijvende veranderingen op de lange termijn, die vrij ingrijpend zijn als je er niet aan gewend bent. Door middel van subtiele gedragsveranderingen kun je je doelen echter wel bereiken, zij het langzamer en niet direct zichtbaar. Het is een kwestie van  geduld en doorzettingsvermogen, maar het effect is wel blijvend en daarom de langere tijdsinvestering waard.

 

Meer weten over hoe we dit toepassen in on PEP programma? Neem contact op via het inschrijfformulier of mail mij direct siok@tijdenresultaat. Of schrijf je in voor de Open inschrijving

Warme groet,

Siok