Oude Gewoonten en Goede Voornemens

Oude Gewoonten en Goede Voornemens

Hoe hou je je voornemens vol?

Oude  Gewoonten en Goede Voornemens” is de titel van een bijzonder werkboek van Linda van der Wal. Het boek is een persoonlijke handleiding met tips, oefeningen en ervaringen waarmee het zeker lukt om je goede voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren.

Goede voornemens maken is makkelijk maar hoe houd je het vol?
Op het moment dat je dit leest heb je je goede voornemens waarschijnlijk al gemaakt. En misschien heb je de eerste stap van je uitwerkingsplan al gezet. Starten is vaak leuk, spannend en nog inspirerend. Volhouden komt later en is soms moeilijker dan je had gedacht.

In dit artikel heb ik, met toestemming van Linda, 10 valkuilen en hoe die te omzeilen overgenomen en op een rijtje gezet. Daarmee kun je er nu al voor zorgen dat je straks nog steeds op weg bent naar je doel(en).

10 valkuilen en hoe ze te omzeilen

Valkuil 1 je voornemen is te algemeen gesteld

Je goede voornemen blijft bij een voornemen omdat je er geen meetbaar doel van hebt gemaakt of omdat je het niet specifiek genoeg hebt geformuleerd.
 Algemeen: ik wil beter contact onderhouden met mijn familie
. Specifiek: al mijn familieleden krijgen een kaart met hun verjaardag.

Valkuil 2 je voornemen kent geen haalbare acties

Onhaalbaar: me vaker mee uit laten nemen door mijn partner. 
Haalbaar: vaker met kaartjes voor een voorstelling thuis komen.

Valkuil 3 je voornemen is negatief geformuleerd

Daarmee richt je je op het gedrag of het resultaat dat je niet meer wilt hebben. Het werkt krachtiger om je goede voornemen positief te formuleren
. Negatief: ik wil minder gestrest werken
. Positief: ik wil mijn werk doen met een gevoel van rust.

Valkuil 4 je voornemen is te ambitieus

Als je teveel tegelijk wilt, of je wilt te snel iets bereiken dan wordt je goede voornemen al gauw een zware opgave en je raakt ontmoedigd
. Te ambitieus: ik ben van plan om vaker naar de sportschool te gaan, meer klanten te bezoeken en meer tijd te besteden aan mijn sociale leven
. In balans: ik ga er voor zorgen dat fitness, klantbezoeken en de contacten met vrienden een plek te geven in mijn tijdsbesteding, zonder dat ik alle ruimte daardoor laat innemen.

Valkuil 5 je houdt je voornemen voor jezelf

Als niemand weet welke goede voornemens je hebt gemaakt, dan weet ook niemand of het gelukt of juist mislukt is. Dat kan prettig zijn, maar bedenk dat ook niemand je kan steunen of je gemotiveerd houden
. Vertrouw in ieder geval je voornemen toe aan het (vituele-) papier, schrijf het op! En deel je goede voornemens met anderen. Als je om wat voor reden dan ook, je voornemen niet met een bekende van je wilt delen deel het dan met mij!

Valkuil 6 je voornemen sluit niet aan bij wat je echt wilt

Als je jezelf de vraag stelt waarom je een bepaald doel wilt bereiken en of dat doel inderdaad datgene is wat je wilt, dan kan het gebeuren dat je op een heel ander doel uitkomt dan waarmee je begonnen bent. Wat je echt wilt ligt dieper dan je in eerste instantie dacht. 
Een populair voornemen is al jaren: afvallen
. Wat je echt wilt: een leuke bikini aan deze zomer; gezonder leven; mooi zijn; ….

Valkuil 7 je verwart het einddoel en het middel

Dit lijkt een beetje op valkuil 6, waarin afvallen een middel was om het achterliggende doel te bereiken. Je herkent de verwarring van middel en doel gemakkelijk als je je goede voornemen hebt geformuleerd als een proces in plaats van als een eindsituatie
. Proces-voornemen: afvallen; sporten; aandacht geven; ..
 Gewenste eindsituatie: mijn broeken weer aan kunnen; een goede conditie; verbeterde relatie met ..

Valkuil 8 je stelt een voorwaarde voor de uitvoering

De als …, dan … redenering waarmee de daadwerkelijke uitvoering wordt uitgesteld tot het moment dat aan de voorwaarde is voldaan.
 Voorwaardelijk: als ik het minder druk heb, stop ik met roken
. Onvoorwaardelijk: ik stop in juni met roken want dan is mijn proefschrift af.

Valkuil 9 je slaat de voorbereiding over

Maak een plan en laat je daardoor niet overvallen door moeilijke situaties. Zonder plan is de kans groot dat je teruggrijpt naar je oude gedrag, je oude gewoonten.

Valkuil 10 je hebt geen plan B voor als het even tegenzit

Hier is het volgende gezegde op zijn plaats “als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”. Je hoeft niet meteen op te geven als blijkt dat het niet helemaal loopt zoals je het je hebt voorgesteld.
 Voornemen: ik ga 3 maanden niet snoepen
. Tegenslag: ik heb in die drie maanden enkele verjaardagen waar ik al het lekkers aan me voorbij moet laten gaan (dat hou ik nooit vol!)
 Plan B: ik ga 3 maanden niet snoepen, op een feestje sta ik mezelf één klein lekkernijtje toe.

Een laatste tip van Linda: neem je goede voornemens na een maand nog eens onder de loep en overweeg of je verder gaat. Niets is zo frustrerend als een voornemen dat blijft knagen.

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen