In 10 minuten al jouw prioriteiten op een rijtje

In 10 minuten al jouw prioriteiten op een rijtje

 

Een super eenvoudige manier om je prioriteiten op een rijtje te krijgen

Hoeveel hersens heeft een kat?
Ja, dat vraag ik me wel eens af als ik zie hoe gemakkelijk, slim en fanatiek Azteko (mijn kat) op vlinders jaagt. En als er geen vlinder in de tuin is dan ligt hij uren in vlinderlaag (hinderlaag voor vlindervangst). Hij is heel gefocust en laat zich nauwelijks afleiden. En toch is zijn herseninhoud slechts een klein beetje groter dan een walnoot. Nou ja een grote walnoot.

Toen Azteko nog een kitten was en pas bij mij was komen wonen had hij heel andere zaken om zich mee bezig te houden. Hij was heel nieuwsgierig en reageerde op alles dat bewoog. Ik gooide een propje naar hem toe en vervolgens was hij uren aan het spelen. Na een poosje kreeg hij zijn ‘echte’ tanden en moest hij zijn melktandjes kwijt. Dus speelde hij het liefst met iets waar hij flink in kon bijten. Mijn boeken en mijn pennen waren niet veilig meer.

Ik heb zo nog een aantal ontwikkelingsstadia van hem meegemaakt en in ieder stadium veranderde zijn ‘spel’. Ieder ‘spel’ diende een doel en om dat doel te bereiken vertoonde Azteko heel toegesneden gedrag, zijn prioriteiten.

Of hij nooit eens afgeleid werd? O jazeker: “Azteeeko, snoeoeoeoepjes!”

“Selma, ik wil leren om prioriteiten te stellen”
Azteko met zijn hersens ter grootte van een forse walnoot weet precies waar zijn prioriteiten liggen. En hij handelt ernaar. En wij weten vaak ook waar onze prioriteiten liggen. Maar soms ook niet. Dan hoor ik cursisten zeggen: “Selma, ik wil leren om prioriteiten te stellen”. Als je het op die manier voor jezelf verwoordt, dan heb je het over een cognitief proces, een denkproces. Nadenken en afwegen. Dat is niet nodig, dat nadenken en afwegen. Jouw prioriteiten zijn er, net als die van Azteko er zijn.

Azteko doet dingen die hem het meeste opleveren. Zowel nu, maar vooral later. Zijn prioriteiten liggen bij de opbrengsten in de toekomst.
En jouw prioriteiten liggen op precies dezelfde manier bij het werk dat de meeste resultaten oplevert. Resultaten in de toekomst. Resultaten voor de organisatie waar je werkt, voor de afdeling waar je deel van uitmaakt, voor jezelf. Er is een super eenvoudige manier om werk, taken en projecten met het meeste resultaat snel in kaart te brengen.

In 4 stappen en in 10 minuten heb je al jouw prioriteiten op een rijtje

Stap 1 (2 minuten)
mindmap1
Neem een A-viertje zonder lijntjes en zet je naam in het midden.
Omcirkel je naam en trek vanuit deze cirkel lijnen. Aan het eind van iedere lijn schrijf je een van je projecten of hoofdtaken. Gewoon in volgorde waarin ze in je opkomen.
Ga door met lijnen en projecten tekenen tot er niets meer in je opkomt.

Stap 2 (4 minuten)
mindmap4
Bedenk bij iedere taak of project wat er zal gebeuren als je er niets aan doet, dat is het afbreuk risico. Hoe ernstiger het afbreuk risico, hoe groter het resultaat als je de betreffende werkzaamheden wel uitvoert. Zet nu een cirkel om alle taken en projecten met een heel hoog afbreuk risico.
Maak alleen bij de omcirkelde projecten zijtakken. Die zijtakken geef je de naam van de fasen van een project of van de subtaken of onderdelen van de hoofdtaak.
Let er op dat je de eerstvolgende fase of taak dicht bij jouw naam in het midden van het vel af te takken en latere subtaken of eindfases dicht bij het eind van de hoofdtak te tekenen.

Stap 3 (1 minuut)
mindmap5
Zet daarna om alle eerste fasen/stappen/acties van ieder project met een hoog afbreuk risico een cirkel met een gekleurde viltstift: dit zijn je prioriteiten voor de komende periode.

Stap 4 (3 minuten)
Nu heb je nog 3 minuten om tijd af te blokken in je agenda voor deze prioriteiten.

Succes!

Selma

ps laat me weten of dit je helpt om gefocust verder te werken

Over de schrijver
Siok-Lian helpt jou alleen of jou en je team efficiënter te werken en zo productiever te worden. Dit doet ze vooral door jou moeite te laten besparen. De meeste tijdwinst valt te halen uit ander gedrag. Dit kan 'm in heel kleine gewoontes zitten, die een groot verschil kunnen maken. Laat haar jouw werkwijze zien, en ze weet precies waar tijd te winnen valt en hoe je dat kunt doen.. Eigenaar van de website www.sihbedrijfspsychologie.nl. Haar doel: Mensen weer rust en overzicht geven.
Reactie plaatsen